parzenica

12.08 – 14.08.2011r

Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy w Żywcu

. . .

Jean Bos podczas prezentacji:

Smakowanie góralskiego jadła:

Rozmowy w kuluarach Jana Sztefka:

Panowie Prezesi BKK:

 

Festiwal Smakowania Kwaśnicy w Żywcu

Pomysł, by przy Światowym Festiwalu Smakowania Kwaśnicy zrobić konkurs kulinarny gotowania kwaśnicy na żywo w celu uzyskania Certyfikatu okazał się być strzałem w dziesiątkę. Konkurs odbył się w sobotę 13 sierpnia i od samego początku cieszył się dużym zainteresowaniem, wszakże kwaśnicę znają chyba wszyscy, ale ugotować taką tradycyjną już nie każdy potrafi.

Organizatorzy, czyli Światowa Loża Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy oraz Beskidzki Klub Kulinarny wraz z wielkimi Gwiazdami nie tylko kulinarnymi dołożyli wszelkich starań, by konkurs miał odpowiednią rangę. Zadaszone stoiska kulinarne usytuowano w honorowym miejscu – przed potężnym kotłem (Rekordowym Garnkiem), w którym gotowano kwaśnicę.

Mieliśmy przyjemność gościć przedstawicieli 7 lokali, którzy przygotowywali kwaśnicę w następującym składzie:.

1. Karczma Beskidzka, Bielsko – Biała Daniel Śnieżek - Szef Kuchni Magdalena Krupa – Kierownik Sali "Kwaśnica na żeberkach"

2. Hotel Skalite, Szczyrk Grzegorz Drużbański - kucharz Ryszard Bąk – kucharz Przy asyście Pani manager Klaudi Juchniewicz oraz Kierownika Sali Andrzeja Więzika "Kwaśnica na żeberkach"

3.Ośrodek Konferencyjno – Wypoczynkowy Beskidzki Raj, Zawoja Przysłop Piotr Kulczyk - Szef kuchni "Kwaśnica na żeberkach"

4. Karczma "KUBAN", Goczałkowice-Zdrój Grzegorz Janica - Szef Kuchni Piotr Górka – kucharz Damian Szulisz – kucharz "Kwaśnica na golonce i świńskim ogonie"

5.Zajazd Gazda, Brenna Jarosław Czerniawski - Szef Kuchni "Kwaśnica na żeberkach"

6.Karczma Góralska, Ustroń Michał Sikora - Szef Kuchni Alina Szweda - Kierownik Sali "Kwaśnica na świńskim ryju i baraninie" Tomasz Cieślak - Szef Kuchni "Kwaśnica na żeberkach w czarce chlebowej"

Uczestnicy konkursu jak i Jury czynnie uczestniczyło we wrzuceniu do gigantycznego kotła ok. 500 kg mięsa, swoją obecnością zaszczyciła nas między innymi Pani Małgorzata Handzlik, która również wrzucała owe mięsiwo. Rywalizacja była zacięta i oczywiście fair play, a zdecydowana większość ekip starała się nie tylko świetnie ugotować kwaśnicę i efektownie podać /tutaj na słowa uznania zasługuje Karczma Kuban oraz Ośrodek Beskidzki Raj/, ale też zadbać o prezentację stoiska swojego lokalu. Ekipa z Karczmy Góralskiej z Ustronia przygotowała nawet stosowny wierszyk na tę okazję..

Większość drużyn przygotowała kwaśnicę na żeberkach wieprzowych, ale wyróżniły się 2 ekipy; wspomniana wyżej Karczma Góralska, która oprócz wieprzowiny użyła również baraniny, oraz ekipa Karczmy Kuban, która ugotowała kwaśnicę na golonce i ogonkach..

 

Jury pracowało w następującym składzie:

1. Pomysłodawca i organizator Festiwalu Kwaśnicy - Barbara Czul

2. Burmistrz Miasta Żywiec - Antoni Szlagor

3. Generalny Sponsor Grupa Żywiec  

4. Wiesław Wróblewski - Prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego – organizator Festiwalu Kuchni Zbójnickiej w Skoczowie,

5. Grzegorz Komendarek - Ceniony Szef Kuchni, aktor (serial "Złotopolscy") i wielki znawca kuchni od podszewki,

6. Jacek Dutka - Wiceprezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, organizator Festiwalu Kuchni Zbójnickiej w Skoczowie,

7. Jan Sztefek - Wielki Zbójnik Gromady Górali, organizator Święta baraniny w Ustroniu.

Ocena jury była jednoznaczna, wszystkie przygotowane kwaśnice zasługiwały na to, by przyznać im prawo używania Certyfikatu. Poziom przygotowywanych potraw był bardzo wysoki, gdyż każda drużyna starała się wprowadzić pewne innowacje nie zatracając tradycyjnej receptury kwaśnicy..

Certyfikaty pięknie wykonane, w kolorze złotym, wręczono ekipom tuż po zakończeniu degustacji, pozwalają one na wprowadzenie kwaśnicy ugotowanej podczas konkursu w Żywcu do menu danej restauracji; ważne do następnego konkursu w 2012. r.  .

Z pewnością zawitamy do lokali w celu ponownej degustacji kwaśnicy.

Relację napisał:

Jan Sztefek Prezes Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim,

Maciej Chojna Rzecznik Prasowy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego.

Żywiec 15 sierpnia 2011 r..