parzenica

19.07.2014r.

VI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej

. . .

VI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej

Złote ciupagi oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski wraz z czekiem w wysokości 1500zł wygrała drużyna Restauracji Riding Club z Radzionkowa w składzie: Paweł Grabowski, Adam Szajner. Przygotowali oni: Jagnięcinę z ozorkami, nerkami, grasicą w z jabłkiem, duszonym chrzanem oraz bobem. Kucharze Riding Club otrzymali również puchary od Burmistrz Miasta Skoczowa oraz Starosty Cieszyńskiego. Drugie miejsce zajęli kucharze z restauracji Dwór Bismarcka, Mysłowice: Andrzej Łabędzki, Zbigniew Jaworski za przyrządzenie: Jagnięciny po galicyjsku. Na trzecim miejscu znaleźli się: Paweł Odrzygóźdź, Kamil Mamerski z Hotelu Westin, Warszawa z potrawą: Duet jagnięcy w towarzystwie kaszy jaglanej, warzyw i sosu śliwkowego.

Jury VIP w składzie:

- Paweł Malewski - Prezes Stalgast,
- Zbigniew Szeląg – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej,
- Frantisek Bokorka, Zuzanna Urbanowicz – Kulinarny Puchar Polski wręczyli puchar JURY VIP zwycięskiej drużynie Restauracji Riding Club.
- Zbigniew Szeląg, Dariusz Tadeusz Wójcik - Polska Akademia Sztuki Kulinarnej wręczając swój puchar wyróżnili Kucharzy z Hotelu Hugo za: "Twórcze połączenie tradycji z nowoczesnością", dzięki potrawie: Comber jagnięcy podany na pomidorowo-porzeczkowym chutney w asyście puree z bobu z nutą mięty, zielonymi szparagami, wędzoną pianką.
- Euro – Toques Polska oraz Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny za najlepszą aranżację potrawy uhonorowało Alberta Kempys,
- Dawida Konior z Restauracji BLU Bielsko-Biała, którzy przyrządzili: Gicz jagnięcą z kaszą jaglaną, gąbką rozmarynową i pianą grzybową.