parzenica

18.07.2015r.

VII Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej

. . .

VII Międzynarodowy Festiwal
Kuchni Zbójnickiej

Po raz siódmy mieliśmy przyjemność organizować nasz rodzimy Festiwal Kuchni Zbójnickiej oraz Konkurs Kulinarny nominowany do kulinarnego Pucharu Polski. Rynek w Skoczowie jak co roku wypełniony był kramami z regionalnymi produktami, między innymi stroje regionalne, ręcznie wykonywane przez Łucję Dusek – Francuz, jadło zbójnickie, naturalne przyprawy. Główną atrakcją był konkurs kulinarny na który przybyło 9 ekip z całej Polski: Krakowa, Wadowic, Warszawy, Oświęcimia, Nowej Wsi, Lublina, Białegostoku, Warszawy, Bielska-Białej.

Przewodniczącym JURY oceniającym potrawy przygotowywane przez kucharzy na stanowiskach dostarczonych przez firmę STALGAST był Jean Bos. Pozostali jurorzy równie zacni: Wolfgang P. Menge, Karel Drapal, Marek Kropielnicki, Carlos Gonzales Tejera, Szymon Szlendak. Nad całością konkursu czuwał Piotr Szczypior Szczygielski – koordynator. Z racji patronatu oraz nominacji byliśmy również pod czujnym okiem Agnieszki Glamowskiej reprezentantki Kulinarnego Pucharu Polski, która zwycięskiej drużynie wręczyła nominację KPP oraz czek na sumę 1500zł.

Jury po burzliwych obradach ogłosiło wyniki:

1.Miejsce zajęła drużyna Restauracja EKO, Lublin: Łukasz Łobejko, Michał Kulpiński – oprócz czeku na 1500 zł od KPP, Złotych Ciupag ufundowanych przez Galerię Jubilerską z Bielska-Białej, drużyna otrzymała Puchar Starosty Powiatu Cieszyńskiego.

2.Miejsce zdobyła drużyna Restauracja Miodowa 8, Wadowice: Dawid Konior, Bartosz Puchałka – wraz z pucharem od Agencji Rynku Rolnego, który wręczył Pan Dyrektor Regionalny Tomasz Żabiński.

3.Miejsce zdobyła Restauracja Wróblówka, Bielsko-Biała: Paulina Pustelnik, Dmitri Petrov Restauracja Wróblówka otrzymała również wyróżnienie wraz z pucharem od Euro Toques Polska oraz Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny za najlepszą aranżację potrawy.

W tym roku oprócz nagród rzeczowych ufundowanych przez naszych sponsorów: Stalgast, Prymat, Hortex, Euro Toques Polska, QimiQ, Commercio Polska, Czanieckie Makarony, Mr Hans-Joachim Giesser – Giesser-Messer, Horst Lichter – Solex Germany; oraz drobnych upominków od Parku Miniatur, Łucja Beskid Folk trzy pierwsze drużyny otrzymały ciupagi /kolejno za miejsca: złote, srebrne/ ufundowane przez Euro Toques Polska, Beskidzki Klub Kulinarny, które wykonała Galeria Jubilerska z Bielska-Białej. Całą imprezę pod zbójnickim hasłem prowadził Henryk Mazur, który na tę okoliczność zbudował wioskę zbójnicką. Na scenie gościliśmy kapele z regionu, między innymi: Sarpacka, Strzecha, Stela.

Kucharze Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny pod kierownictwem Jana Dutki – Szefa Kuchni Karczmy Pod Lotniskiem, Łukasza Piekarczyka gotowali na gigantycznej patelni gulasz zbójnicki na produktach firm: Czanieckie Makarony, Hańderek, Prymat, Hortex, Piekarnia Byrdziak, która ufundowała pieczywo. Dochód ze sprzedaży gulaszu został przeznaczony na budowę hospicjum w Skoczowie. Bardzo dziękujemy kucharzom oraz wolontariuszom, uczniom oraz opiekunom Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie.

Pragniemy podziękować współorganizatorom:
- Urząd Miejski Skoczów,
- MCK Integrator,
- Euro Toques Polska.

Wszystkim sponsorom oraz partnerom bez których wsparcia festiwal nie odbyłby się. Imprezę nagłaśniali patroni medialni, między innymi OX.PL, Papaja.pl, Poradnik Restauratora, Gastrona.pl, kucharze-serwis.pl, NewsGastro.pl.

Mieliśmy zaszczyt otrzymać patronat honorowy: Ministra Rolnictwa, Marszałka Województwa Śląskiego, Starosty Cieszyńskiego, Agencji Rynku Rolnego.

Jak co roku nasz VII Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej nie odbyłby się bez wsparcia naszych sponsorów:

slagast

Firma STALGAST działa na rynku gastronomicznym od 1990 roku. Oferta nasza obejmuje kompleksowe wyposażenie kuchni, restauracji, stołówek i innych punktów gastronomicznych w profesjonalny sprzęt. Posiadamy rozbudowany serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. Prowadzimy szkolenia w dziedzinie obsługi urządzeń i technik przygotowania potraw przy udziale najlepszych polskich kucharzy. Zajmujemy się projektowaniem i konsultacjami projektów linii technologicznych. Towar zakupiony w naszej firmie dostarczamy w ciągu 24 godzin.

 

makaron

Jesteśmy wiodącym producentem makaronów w Polsce oraz ich eksporterem do USA, Anglii i Irlandii. Oferujemy makarony pełnoziarniste, tłoczone, walcowane, gniazdka, makarony "kolorowe" z dodatkiem szpinaku i pomidora oraz bezjajeczny makaron amber durum (w składzie 100% semoliny). Do produkcji makaronu używamy kaszy pszennej makaronowej, semoliny i jaj. O jakość wyrobu dba laboratorium zakładowe, które funkcjonuje już od 12 lat. Nasi specjaliści badają m.in. cechy mikrobiologiczne (bakterie) oraz fizykochemiczne (tłuszcz, wilgotność) gotowych wyrobów i półproduktów, wykorzystywanych do produkcji makaronów.

 

handerek

Zakład Przetwórstwa Mięsnego HAŃDEREK – to lider w produkcji wędlin z regionu śląskiego. Znakomite i wielokrotnie nagrodzone mi.in. godłem "Doceń polskie" wyroby dostępne są w wybranych sklepach detalicznych i hurtowniach niemal w całej Polsce. Wyroby producenta wyróżniają się znakomitym smakiem, osiąganym dzięki kultywowaniu rodzinnych metod wyrobu i rygorystycznie wyselekcjonowanym dostawcom wysokojakościowego mięsa. ZPM Hańderek w latach 2011, 2013 2014 wyróżniony został tytułem GAZELE BIZNESU.

 

Kiełbasa Herbowa Z Polskiego Dwora –nagrodzona certyfikatem TOP PRODUKT. To tradycyjna kiełbasa wieprzowa, wytwarzana z wysokiej jakości mięsa, grubo rozdrobionego, z charakterystycznymi dużymi kawałkami mięsa. Zwraca uwagę wyrazistym aromatem tymianku i zwartą fakturą wysokomięsnego produktu. Przygotowywana w procesie parzenia i wędzenia w dymie bukowo-olchowym. 100g produktu wytworzono ze 140g mięsa.

 

DRUŻYNY ZAKWALIFIKOWANE DO KONKURSU KULINARNEGO 18. lipiec Skoczów Adriana Wójcikowska, Mariusz Bobek, Restauracja Amarylis, Kraków, Dawid Konior, Bartosz Puchałka, Wadowice, Restauracja Miodowa 8, Sławomir Lewandowski, Janusz Gawin, Oświęcim Restauracja Skorpion, Patryk Mach, Przemysław Żurek, Nowa Wieś, Hotel Blue Diamond, Piotr Huszcz, Paweł Gałecki, Lublin Restauracja Piano, Piotr Pyczot, Kamil Wiński, Białystok Restauracja Trzy Beczki, Robert Górecki, Adrian Głowala, Warszawa Restauracja 99, Marcin Babiarz, Dmitri Petrov, Bielsko-Biała Restauracja Wróblówka, Łukasz Łobejko, Michał Kulpiński, Lublin Restauracja Eko.