26 maj 2018r. w miejscowości Hażlach
Konkurs kulinarny - Ryby, miody, wina - tak piękna jest cieszyńska kraina
Konkurs kulinarny - Ryby, miody, wina - tak piękna jest cieszyńska kraina
26 maj 2018r.
Konkurs Kulinarny podczas imprezy kulturalnej Ryby, miody, wina - tak piękna jest Cieszyńska Kraina organizowanej przez Stowarzyszenie Rybackie Żabi Kraj, Lokalną Grupę Działania Cieszyńska Kraina przy współudziale Gminny Ośrodek Kultury - Hażlach, Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny, Chojna Group.
Konkurs przeznaczony dla uczniów szkół gastronomicznych oraz Kół Gospodyń Wiejskich.
Uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie główne z karpia i
produktów z regionu.
Do konkursu zgłosiło się 6 uczniów ze Szkół Gastronomicznych w Bielsku -
Białej, Wisły, Cieszyna, Jastrzębia Zdroju.
W konkurencji KGW mogliśmy smakować potrawy z Kół na terenie
Cieszyńskiej Krainy.
Wszystkie potrawy oceniało JURY składające się z profesjonalnych
kucharzy: Jacek Dutka, Dawid Konior, Krzysztof Polok, Henryk Siwak,
Mateusz Czekierda.
Wyniki konkursu uczniów Szkół Gastronomicznych:
- I miejsce Nikola Kubaczka - Zespół Szkół Gastronomicznych Hotelarskich w
Wiśle
- II miejsce: Robert Pochopień - Zespół Szkół Gastronomicznych -
Ekonomicznych w Cieszynie
- III miejsce Kacper Sproski - Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych
w Bielsku - Białej
Wyniki konkursu dla Kół Gospodyń Wiejskich
- I miejsce KGW Cieszyn Mnisztwo
- II miejsce KGW Zamarsk
- III miejsce KGW Dębowiec
Podczas imprezy odbyły się występy zespołów regionalnych, dzieci ze
Szkoły Podstawowej w Hażlachu.
Atrakcją kulinarną był również pokaz wykonany przez Szefa Kuchni Chojna
Group Jakuba Szlembarskiego:
Pstrąg ze smażonymi ptysiami z koziego sera, miodu, chilli z nowalijkami
z patelni.
Na gigantycznej /prawie 2 metrowej/ patelni kucharze przygotowali według
przepisu Jakuba Szlembarskiego potrawkę z karpia z warzywami z mlekiem
kokosowym i aromatem curry.