parzenica

26.02.15r.Bielsko-Biała

VI Bielski Regionalny Konkurs Kulinarny "Finezja smaku potraw z wołowiny"

. . .

VI Bielski Regionalny Konkurs Kulinarny "Finezja smaku potraw z wołowiny"

W dniu 26.02.2015r. mieliśmy przyjemność patronować VI konkursowi "Finezja potraw z podrobów zwierząt rzeźnych", jaki się odbył w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku – Białej.

W konkursie brali udział uczniowie ze szkół:

  • Monika Świderska Zespół Szkół nr 2 w Tychach
  • Tomas Janicek Junior Team Republika Czeska
  • Karol Procner Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle
  • Klaudia Kastelik Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu
  • Piotr Czarny Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku – Białej
  • Vojta Hhacsik Junior Team Republika Czeska
  • Damian Badura Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle
  • Krzysztof Firut Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach
  • Jacek Ćwiertnia Powiatowy Zespół nr 10 Szkół Mechaniczno-Elektrycznych w Kętach
  • Mateusz Sobieczko Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych ZSZ nr 3 w Rybniku
  • Mariusz Jasiński Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych Technikum nr 3 w Rybniku

Jury w składzie:

  • Jacek Dutka: Prezes Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny
  • Karel Drapal: v-ce Prezes Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Republiki Czeskiej, Region Moraw i Śląska
  • Szymon Szlendak: Platter by Karol Okrasa Sekretarz Euro Toques Polska
  • Jan Dutka: v-ce Prezes Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny
  • Mariusz Czekierda: Szef Kuchni Restauracja Galeria BLU Bielsko-Biała, Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny
  • Jacek Orawiec: Hotel Qubus Bielsko-Biała, Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny
  • Maciej Chojna Group, Sekretarz Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny wyłoniło zwycięzców oraz laureata nagrody specjalnej i wyróżnienia.

I miejsce i nagrodę specjalną otrzymał Mariusz Jasiński z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Usługowych Technikum nr 3 z Rybnika który wykonał potrawę o nazwie "Mus z wątróbek, żel z jabłek, biszkopt z majeranku, piana z koziego ser, puder z buraka"

II miejsce otrzymał Tomas Janicek z Junior Team Stowarzyszenie Kucharzy Cukierników Republiki Czeskiej region Moraw i Śląska który wykonał potrawę o nazwie "Steak z telecich jater, brzlik v bylinkove strovnonce, celerove pyre, jablka posivovana v pivnim karmelu, demi glace.

III miejsce otrzymał Vojta Hacsik Junior Team Stowarzyszenie Kucharzy Cukierników Republiki Czeskiej region Moraw i Śląska który wykonał potrawę o nazwie "Veprova jatra na majoranse, spenatovy kuskus, smażena sleziona, blansirovana mrkew

Wyróżnienie otrzymał Dawid Cieślar z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle, który wykonał potrawę o nazwie "Wątróbki drobiowe z sosem wiśniowym w asyście smażonych klusek kukurydzianych" Serdeczne podziękowania dla patronów i sponsorów: Zakłady Tłuszczowe BIELMAR, Prymat, RM Gastro, Higma Service, Farutex, Agencja Rynku Rolnego.

Podczas konkursu odbyły się pokazy i prelekcje wykonane przez Agnieszkę Żogała z firmy Higma Service: Higiena w zakładach gastronomicznych, Dawida Koniora uczestnika Kulinarnego Pucharu Polski z roku 2014r.: Kuchnia Śródziemnomorska, Marcin Rusnarczyk Alter Coffee: Alternatywne sposoby parzenia kawy