26.02.15r.Bielsko-Biała
VI Bielski Regionalny Konkurs Kulinarny "Finezja smaku potraw z wołowiny"
VI Bielski Regionalny Konkurs Kulinarny "Finezja smaku potraw z wołowiny"
W dniu 26.02.2015r. mieliśmy przyjemność patronować VI konkursowi "Finezja potraw z podrobów zwierząt rzeźnych", jaki się odbył w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku – Białej.
W konkursie brali udział uczniowie ze szkół:
- Monika Świderska Zespół Szkół nr 2 w Tychach
- Tomas Janicek Junior Team Republika Czeska
- Karol Procner Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle
- Klaudia Kastelik Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu
- Piotr Czarny Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku – Białej
- Vojta Hhacsik Junior Team Republika Czeska
- Damian Badura Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle
- Krzysztof Firut Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach
- Jacek Ćwiertnia Powiatowy Zespół nr 10 Szkół Mechaniczno-Elektrycznych w Kętach
- Mateusz Sobieczko Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych ZSZ nr 3 w Rybniku
- Mariusz Jasiński Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych Technikum nr 3 w Rybniku
Jury w składzie:
- Jacek Dutka: Prezes Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny
- Karel Drapal: v-ce Prezes Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Republiki Czeskiej, Region Moraw i Śląska
- Szymon Szlendak: Platter by Karol Okrasa Sekretarz Euro Toques Polska
- Jan Dutka: v-ce Prezes Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny
- Mariusz Czekierda: Szef Kuchni Restauracja Galeria BLU Bielsko-Biała, Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny
- Jacek Orawiec: Hotel Qubus Bielsko-Biała, Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny
- Maciej Chojna Group, Sekretarz Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny wyłoniło zwycięzców oraz laureata nagrody specjalnej i wyróżnienia.
I miejsce i nagrodę specjalną otrzymał Mariusz Jasiński z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Usługowych Technikum nr 3 z Rybnika który wykonał potrawę o nazwie "Mus z wątróbek, żel z jabłek, biszkopt z majeranku, piana z koziego ser, puder z buraka"
II miejsce otrzymał Tomas Janicek z Junior Team Stowarzyszenie Kucharzy Cukierników Republiki Czeskiej region Moraw i Śląska który wykonał potrawę o nazwie "Steak z telecich jater, brzlik v bylinkove strovnonce, celerove pyre, jablka posivovana v pivnim karmelu, demi glace.
III miejsce otrzymał Vojta Hacsik Junior Team Stowarzyszenie Kucharzy Cukierników Republiki Czeskiej region Moraw i Śląska który wykonał potrawę o nazwie "Veprova jatra na majoranse, spenatovy kuskus, smażena sleziona, blansirovana mrkew
Wyróżnienie otrzymał Dawid Cieślar z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle, który wykonał potrawę o nazwie "Wątróbki drobiowe z sosem wiśniowym w asyście smażonych klusek kukurydzianych" Serdeczne podziękowania dla patronów i sponsorów: Zakłady Tłuszczowe BIELMAR, Prymat, RM Gastro, Higma Service, Farutex, Agencja Rynku Rolnego.
Podczas konkursu odbyły się pokazy i prelekcje wykonane przez Agnieszkę Żogała z firmy Higma Service: Higiena w zakładach gastronomicznych, Dawida Koniora uczestnika Kulinarnego Pucharu Polski z roku 2014r.: Kuchnia Śródziemnomorska, Marcin Rusnarczyk Alter Coffee: Alternatywne sposoby parzenia kawy