parzenica

27.02.2014r

V Bielski Regionalny Konkurs Kulinarny "Finezja smaku potraw z wołowiny"

. . .

V Bielski Regionalny Konkurs Kulinarny
"Finezja smaku potraw z wołowiny"

 

W tegorocznej edycji wystartowało 14 kucharzy reprezentujących szkoły z: Republiki Czeskiej, Wadowic, Kęt, Wisły, Jastrzębia Zdroju, Rybnika, Limanowej, Krakowa, Bielska-Białej. Konkurs co roku cieszy się rosnącą popularnością ze względu na profesjonalizm organizacji, sławy kulinarne w Jury i ciekawe, cenne nagrody.

Konkurs organizuje ZSGiH: Pani mgr Bogusława Chłopczyk, mgr Irena Karkut oraz Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny na czele z Prezesem Panem Jackiem Dutką. W Jury pod przewodnictwem Eksperta Kulinarnego Krzysztofa Gawlika zasiedli między innymi: obok Jacka Dutki kucharze z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego: Jan Dutka, Dawid Konior, Grzegorz Janica, Michał Mleczko, Marcin Orawiec oraz Karel Drapal z Republiki Czeskiej.

Oprócz rywalizacji konkursowej uczniowie szkoły mogli uczestniczyć w dwóch spotkaniach: pierwsze prowadził Grzegorz Janica z Bukowej Karczmy w Buczkowicach opowiadając o procesach wędzenia wędlin, mięs dymem bukowo-olchowym. Drugie spotkanie dotyczyło przypraw Aromica oraz produktów QimiQ o których opowiadał właściciel firmy Hazi s.c. Henryk Siwak.